ASSOCIATION TRADITIONAL RAW-DRIED MEAT PRODUCTS

Bulgaria 1111 Sofia, Shipchenski prohod Blvd., Bl. 240, Entr. A
1
B1
Сихре

Сдружение „ТРАДИЦИОННИ СУРОВО-СУШЕНИ МЕСНИ ПРОДУКТИ” е юридическо лице с нестопанска цел и осъществява дейност в частна полза, регистрирано през 2009 г. , създадено с цел да запази традициите в производството на български месни продукти и да ги популяризира зад граница.

Основни цели на Сдружението са:

  • разработване на продуктови спецификации на сурово-сушени месни продукти с традиционно спецефичен характер;
  • разработване на изменения на продуктови спецификации на сурово-сушени месни продуктите с традиционно специфичен характер;
  • съхранение  на  традициите  при  производството  на  сурово-сушени  месни продукти;
  • представляване и защита на правата и интересите на производителите на сурово-сушени месни продукти с традиционно специфичен характер.

Пет продукта са официално регистрирани в Европа като Храни с традиционно специфичен характер /ХТСХ/ за България – „ФИЛЕ ЕЛЕНА“, „КАЙСЕРОВАН ВРАТ ТРАКИЯ“, „РОЛЕ ТРАПЕЗИЦА“, „ЛУКАНКА ПАНАГЮРСКА“ И „ПАСТЪРМА ГОВЕЖДА“. И петте продукта са по традиционни рецептури, с непроменен начин на производство над 30 години и със специфични подправки и технология на сушене и овкусяване.          

Защитените традиционните продукти  са:

 „ФИЛЕ ЕЛЕНА“ е сурово-сушен месен деликатес от свинско филе. Вкусът на продукта е характерен, приятен, умерено солен. Мирисът, както и вкусът на „Филе Елена“ се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки. В това отношение голяма роля играе подправката чубрица, придаваща свойствен и специфичен вкус на продукта и зеленикав цвят на повърхността му, неприсъщ за други месни сурово-сушени деликатеси от същата група.

„КАЙСЕРОВАН ВРАТ ТРАКИЯ” е деликатес, който се радва на голям потребителски интерес. Приготвя се от прясно обезкостено месо от свински врат. Пресова се неколкократно по време на сушенето и се намазва с кайсерова смес от натурални подправки и бяло вино. Има продълговато цилиндрична, сплескана форма. Повърхността е покрита с кайсерова смес с кафяво-червен цвят, добре подсушена, с изразена кора. Има характерен, приятен, умерено солен вкус, с изразен аромат на вложените подправки – червен пипер, чимен, чесън, бяло вино.

„ЛУКАНКА ПАНАГЮРСКА” е пресован сурово-сушен месен продукт от раздробено прясно говеждо и свинско месо, спомагателни материали и натурални подправки, напълнен в естествени или изкуствени обвивки, плътно прилепнали към пълнежната маса. Спецификата на вкусовата характеристика се дължи на вложените подбрани и сортирани по вид и качество месни суровини и натурални подправки (черен или бял пипер, кимион).

“РОЛЕ ТРАПЕЗИЦА” има специфичен характер, който се дължи на свойствени за продукта характеристики: крехкост, сочност. Самият свинският врат, от който се добива е от висококачествено месо, мраморирано с тлъстини.“Роле Трапезица” е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от пресен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в сляпо черво от едри преживни животни или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. Специфичността се дължи на свойствени за продукта характеристики – мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис.      

„ПАСТЪРМА ГОВЕЖДА“ е сурово-сушен деликатес с вкус и мирис на зряло говеждо месо, без подправки. Тя е пресован месен продукт, приготвен от нераздробено прясно говеждо месо чрез осоляване, сушене, пресоване и e подходящ за директна консумация. Спецификата на вкусовата характеристика се дължи на подбраната месна суровина.

Контакти

+ 359 2 971 26 71
+ 359 2 937 30 69
www.meat-tradition.bg

Features