ASSOCIATION OF DAIRY PROCESSORS IN BULGARIA

Bulgaria 1612 Sofia, g.k. Lagera, Bl. 44, Entr.A
2
A3
Пътят на млякото

АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ е доброволно сдружение с нестопанска цел на собственици на млекопреработвателни предприятия, научни звена, фирми производители и дистрибутори на машини, апарати, пробиотици и закваски, добавки, съоръжения и други материали, свързани с млечния сектор, както и търговци на млечни продукти.

Сдружение Асоциация на млекопреработвателите в България е учредено през 1991 г. и има 32 годишна история.

Млекопреработвателните предприятия, членове на Асоциацията на млекопреработвателите в България , преработват над 65% от произведеното сурово мляко в страната. Те заемат около 70% от пазарния дял на млечни продукти у нас и изнесените за чужбина. Голяма част от тях са затворили цикъла на производство –“ От фермата до трапезата“

АМБ организира обучения, участия в симпозиуми и изложения, работи по програми, финансирани от ЕС, съвместно с държавни структури, търговски камари в чужбина и други институции. Консултира своите членове, разработва проекти и реализира промоционални програми.Съдейства за внедряване изискванията на европейските регламенти,директиви, национални и други нормативни документи в млечния сектор. Разработи компетентностни модели, дигитални компетентностни профири и активно участва в преговори и проекти, свързани със съзаване и подготовка на кандри. Полага усилия за създаване на нормална бизнес среда и лоялна конкуренция в бранша.

Асоциацията на млекопреработвателите в България представлява и защитава интересите на своите членове

Фирми, членове на АМБ учредиха сдружение „Български традиционни млечни продукти“, подготвиха цялата документация и българското бяло саламурено сирене и българското кисело мляко получиха най-високата защита в ЕС – Защитено наименование за произход.

Българското кисело мляко е една от визитните картички на България по света с неговите пробиотични свойства, благодарение на симбиотични закваски, които съдържат бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

По реализираните промоционални програми от АМБ млекопреработвателни предприятия, членове на АМБ бяха посетени от делегации от ОАЕ, Австралия и др. държави и представиха България и като туристическа и гастрономическа дестинация. В публикациите на австралийските медии и други медии е отбелязано :България разполага с модерна и ефективна млечната промишленост. Тя е широко известена в производство на бяло саламурено сирене (това, което ние ще знаем като фета), кисело мляко и кашкавал по традиционни рецепти, съдържащи уникалната българска бактерия „ лактобацилус булгарикус“. АМБ прави всичко необходимо за своите членове и за представянето на българските млечни продукти по света. България е уникална страна и човек заслужава да се потопи в нейната история и култура, в нейното ежедневие. Трябва да посетите тази страна!“

АМБ полага усилия за утвърждаване и разширяване позициите на българските млечни продукти на европейския пазар и в трети страни.

В сайта на АМБ www.milkbg.org и фейсбук страницата https://www.facebook.com/ambmilkbg/idса представени актуална информация за млечния сектор, анализи и коментари, отзиви и други за българската млечна промишленост.

АМБ издава специализирана литература за млечната промишленост, има Научно-експертен съвет. Асоциацията организира участие на своите членове в специализирани изложения, търговски мисии  и различни мероприятия.

Сдружение АМБ е признат партньор на правителството, на държавни институции, синдикати, общини и различни обществени и неправителствени организации. АМБ участва успешно като партньор в реализиране на проекти по международни програми за подпомагане на селскостопанския сектор.

Асоциацията е член на:

Българска стопанска камара

Българска асоциация на хранителната и питейната

индустрия.

Съюз произведено в България

Съюз по хранително-вкусова промишленост

Българска земеделска и хранителна камара

Сътрудничи с клъстер „Сирене юг“ – Сърбия, Американския департамент по земеделие в България, Швейцарската търговско промишлена палата, Германо-българската търговско промишлена палата и много други търговски палати и посолства, както, френски, кипърски, гръцки организации и други организации.

Контакти

+359 886 422 724
+359 2 953 27 23
bam@milkbg.org
www.milkbg.org

Features