Очаква ни GASTRONOMIX 2017 – кулинарното събитие на годината

Готвим бъдещето с GastronomiX 2017

Имаме удоволствието да ви представим GASTRONOMIX 2017 – единствен по рода си у нас форум за висша кухня и кулинарна култура. Той ще се проведе за втора поредна година в рамките на СИХРЕ (Специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо Център от 8 до 11 ноември 2017. През тази година ще бъде още по-мащабен.

Във второто си издание GastronomiX се разраства и включва три важни събития в рамките на четирите изложбени дни: Bocuse D’Or България, GastronomiX PRO и WiFo. Генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

В първия ден на GastronomiX, 8 ноември, в 15.30 ще се състои официалното откриване на събитието и пресконференцията на организаторите – Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing. Те ще представят трите събития на форума, а след това ще бъдат обявени правилата на Bocuse D’Or България и съставът на журито.

Bocuse D’Or България 2017 ще се проведе в четвъртък, 9 ноември, в зала 6 на Интер Експо център. Това е българската национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света Bocuse d’Or, основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. Сили и талант ще премерят четири отбора, всеки от които се състои от шеф-готвач, асистент (коми шеф) и треньор. Достъпът на публиката до състезанието е свободен за посетителите на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението трябва да се регистрирате онлайн.

Състезанието се организира на всеки две години и изисква отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. Този най-престижен конкурс за висша кулинария прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите. Провежда се в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника.

Състезателите се оценяват от професионално жури. Отборът, спечелил националната квалификация, получава правото да участва на Европейския кръг на Bocuse d’Or.

GastronomiX PRO, който се провежда за втора поредна година, ще се състои на 9 и 10 ноември, в специално обособено и оборудвано пространство в зала 6 на Интер Експо център. Всеки от дните той ще започва в 10.00 часа, а входът за посетителите на СИХРЕ е свободен. GastronomiX PRO е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и признати български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на своите млади колеги. В него са включени майсторски класове и презентации с демонстрационно готвене на различни теми.

Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат уникалния шанс да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти. Сред лекторите тази година са известни имена сред които Ян Сминк от Холандия, утвърдените български шеф-готвачи Георги Бойковски, Милен Панев, Светозар Георгиев и Ивайло Димитров, топ-сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов, както и д-р Джон Дънинг – бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и настоящ преподавател в Sheffield Hallam University, гост на Кулинарна академия HRC. Форумът е създаден с мисъл за бъдещето на кулинарията и ресторантьорството в България.

Събитието WiFo 2017 ще се проведе в последния ден на GastronomiX  - 11  ноември, от 10.00 часа; входът за посетителите на СИХРЕ е свободен. Събитието се състои от десет презентации по 15 минути, след всяка от които има 10 минути за въпроси и отговори. Лектори и темите ще бъдат: Димитър Николов, ресторант Багри в София, за предизвикателството да предлагаш сезонни местни продукти и да лансираш в ресторант идеята за чиста, честна и справедлива храна; Юлия Костадинова, Дивино, за щастливия брак между виното и храната; Десислава Димитрова, Slow Food – истории за храна през погледа на един биолог; Иван Илчев, Casa Kakau, за занаятчийския шоколад; Милица Зикатанова от Вила Мелник за винения туризъм в Долината на Струма; Петър Стоянович – за ролята на домашната храна и културата на общуване на масата; Кристин Милнър за ресторантите в София – еволюция и критични точки; Марин Маринов – винен магазин в Габрово: страст, бизнес и предизвикателство.

Форумът за вино и храна е предназначен за хора, за които добрата храна и виното са както здравословен начин на живот и наслада за сетивата, така и вековна култура, акт на творчество, общуване и ритуал, екологично и социално предизвикателство.

WiFo 2017 събира привържениците на тази философия (без значение дали ценители, прохождащи в темата или професионалисти), хора, които имат желание да споделят своя ентусиазъм, страст или тревоги по някои от безбройните теми и проблеми, свързани с виното и храната, пред техни съмишленици.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме, а генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

Очаквайте скоро пълната програма.