Храните в ерата на дигитализацията 

Преносът на данни между машината и облака улеснява опаковането 

Дигитализацията на производството е водеща тенденция за пазара през 2018 г. В това се увери професионалната публика на най-големите изложения в хранителната индустрия и хорека сектора у нас. Изложенията МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ се проведоха от 7 до 10 ноември в Интер Експо Център и представиха най-модерните и високотехнологични предложения.

Особено специална тази година бе за изложение МЕСОМАНИЯ, което отбеляза своя 25-годишен юбилей. Международното изложение доказа, че преносът на данни между машината и облака улеснява процеса на опаковане на продуктите. Един от водещите изложители разкри повече за технологията на бъдещето MULTIVACK X-line, която позволява висока производителност и качество при по-малко на брой оператори.

Сред акцентите през тази година бяха технологиите за обработка на месо. За първи път в Интер Експо Център бяха представени машините за обработка на прясно месо на световния лидер Ruele. На присъстващите бяха демонстрирани и новостите при нарязващите машини; те се увериха в интуитивния им софтуер, запознавайки се с възможностите и на най-модерните тумблери, инжектори, гилотини, миксери за месо и други.

Новите хоризонти при пакетирането

В областта на опаковането на тарелки е създадена нова машина, която покрива нуждите на производителите при обработването на все по-големи партиди и увеличаващата се палитра от convenience храни – антипаста, полуфабрикати, готови салати, както и здравословни продукти. Тя привлече вниманието на присъстващите със способността си съобразно вида на продукта да избира типа на опаковката и запечатването съответно в среда със или без газ. Машината може да работи също с алуминиеви и картонени тарелки.

Участниците в изложението отбелязаха и друга интересна тенденция – преминаване към опаковки от 100% рециклиран материал. Те са предпочитани от производителите на екологични и биологични продукти.

Машините в склада си комуникират

За създаването на модерен и устойчив бизнес е нужно да се заложи на максимата „проектирай утрешното производство днес“. МЕСОМАНИЯ 2018 показа, че основен фокус за българските производствени предприятия е електронният обмен на данни. Възможност за това дава ERP софтуерът за продажбени доставки. Той позволява фактурирането да се извършва по електронен път, улеснявайки комуникацията между производител, търговец, магазин, заведение, търговска верига. Тази възможност вече се използва от българския производител. „Освен всичко това процесът е екологичен, защото се елиминира нуждата от използване на хартия“, коментираха софтуерните компании изложението. Те представиха способностите на мобилните устройства, които могат да комуникират с различните типове електронни везни, с някои от машините в предприятието. По този начин събирането на информация и управлението на процесите може да се извършва през телефона.

Тази световна тенденция все още не е навлязла у нас, но събира все повече одобрение от големите родни производители на храни.

Новите машини, представени днес, ще работят успешно в предприятието утре. Машини за обработка, за опаковане на месо, за създаване на млечни продукти, приготвяне на хляб и сладкарски изделия, машини за етикетиране, технологични решения и най-съвременни идеи за хранително-вкусовия и хорека сектора. Всички те бяха във фокуса на тазгодишните изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ. Подготовката за изданието през 2019 г. вече започна и фирмите резервират своите места още отсега.