Вина от Северна Македония в Изложбена зала N:5

Известни за широката публика са качествата на вината, произведени в Република Северна Македония. За поредна година посетителите на САЛОН на ВИНОТО ще имат възможност да погалят небцето и вкусовите си рецептори с божежествената напитка, произведена в югозападната ни съседка, благодарение на Фирма Юротим, коята ще представи вдъхновяващите напитки на винарна Стоби.

Наред с вече добре познатите на българския пазар червени, бели и розе вина на Стоби, сега ще можем да се докоснем до новата лимитирана серия Private Reserve, впечатляваща с луксозната си визия. Private Reserve включва 5 червени вина: Веритас Специална Резерва, Аксиос Специална Резерва, Аминта Специална Резерва, Вердо Специална Резерва, Аура Специална Резерва и бяло вино Акация Специална Резерва.

В следващите редове ще погалим сетивата Ви с кратко описание на всяка една от напитките:

Веритас Специална Резерва Барик. Виното разкрива великолепния автохтонен сорт Вранец. Интензивно, почти черно на цвят, Вранец Веритас олицетворява същността на регион Тиквеш-топъл; плодороден и пленителен. Концентрираните аромати на боровинка и черна череша се комбинират с пикантността на славонските дъбови бъчви, които се използват за зреене на виното. Фината танинова структура, комбинирана с мощната концентрация, създава вино, идеално за стареене.

Аксиос Специална Резерва Барик. „Аксиос“ е антично име на р. Вардар, от която и в днешно време се напояват лозарските масиви в долината Вардар. Слънчевият климат осигурява много топлина за производството на това нежно и елегантно Мерло. Комбинацията от синя слива с нотки от пипер и пикантен дъб прави виното елегантно и плътно. Виното отлежава във френски дъбови бъчви за 18 месеца, за да се добави комплексност и гладка танинова структура.

Аминта  Специална Резерва Барик. Плътно и могъщо, със завладяващи лилави нюанси, местният сорт Вранец осигурява гръбнака на това вино. Добавянето на Мерло и Каберне Совиньон към блендата обогатява вкуса. Създава се перфектна хармония от силата на Вранеца, елегантността и мекотата на Мерлото и деликатното Каберне Совиньон. Всеки сорт отлежава за 18 месеца във френски дъбови бъчви поотделно, произвеждайки вино с интензивен, тъмно рубинен цвят и аромати на боровинка, слива и подправки. Елегантност, съчетана с топлина и щедрост от южните пейзажи.

Вердо Специална Резерва Барик. Виното е добре балансирано, плътно, с пикантен вкус. Дълбока и интензивна структура с комплексен ароматен профил, който съчетава пикантен и плодов характер. Нежни аромати на червени череши и шоколад се смесват с леки билкови тонове и пикантно дъбово влияние. Отлежавало във френски дъбови бъчви за 24 месеца, това комплексно вино има елегантен профил с копринени танини, които допринасят за потенциала му за стареене и подобряването му с възрастта.

Аура Специална Резерва Барик. Ориенталски подправки се вплитат с аромата на рози, предизвикващи аурата на Древна Персия, домът на сорта „Сира“. Дълбокият рубинен цвят привлекателно води до аромати на горски плодове и деликатна ванилия. Френските дъбови бъчви се използват, за да узрее виното, като го оставят да почива в продължение на 24 месеца. Елегантно, но пълно и нежно, с намек за фини зърнени танини, това вино остава в спомените ви дълго след като сте отпили първата си глътка.

Акация Специална Резерва Барик. Елегантно Шардоне, което в себе си носи светлината и топлината на дългото македонско лято. Със златножълт цвят и комплексен аромат на ананас и манго, преплетени с деликатна бяла праскова и карамел. Съзрявало в дъбови и акациеви бъчви, виното е хармонично и балансирано, плътно и с прекрасен финал. Акация-Шардоне Барик изненадва със своето богатство от вкусове, сочност, топлина и мекота.

КЪМ ВСИЧКИ НОВИНИ >>