​Тодор Джиков, зам.– министър на земеделието: Международните хранителни изложения са представителна витрина за стандартите и качествените продукти

Българските бизнес формати са ценни за хранително-вкусовия сектор и бранша на печата и рекламата за Балканите и Източна Европа


От 5 до 8 октомври в Интер Експо Център се провеждат петте Международни хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и българският рекламен бизнес формат – COPIS. „Близо 350 компании от 3 континента се включват в събитията, свързавщи хранително-вкусовата промишленост с печата и рекламата“, информират организаторите.

„Продуктите на земеделието и преработвателната промишленост са в основата на благоденствието на една нация“, отбеляза на церемонията по откриване Тодор Джиков – зам- министър на земеделието. Той определи Международните хранителни изложения като „представителна витрина“, показваща новите стандарти за висококачествени продукти и разнообразието им. Тодор Джиков прочете и официално приветствие от името на земеделския министър Явор Гечев.

Благодарност към подкрепата и международното съдействие изрази управителят на Интер Експо Център, Ивайло Иванов. Той припомни, че въпреки трудностите през последните години, нито едно издание на изложенията не е пропуснато. Във връзка с 30-годишния юбилей на БУЛПЕК, той благодари на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) и председателя му Мариана Кукушева. От своя страна Мариана Кукушева отбеляза, че хлябът премахва граници.

В речта си посланикът на САЩ Херо Мустафа изказа задоволството от многобройните участващи американски фирми. „Надявам се, ще опитате американски храни и напитки и ще ги използвате в менюто си“, каза тя. И отбеляза, че чрез провеждащите се изложения повече български експерти научават за уникални характер на американските храни и напитки.

Верен партньор в бизнеса

Над 20 са италианските компании, включващи се в изложенията до 8 октомври, информира Франческо Калдероли, зам.-ръководител на Посолството на Италия. „За нас България е обещаващ пазар, даващ възможност за развитие“, каза той и допълни, че у нас продуктите от Апенините са много разпознаваеми. Положителните прогнози и нагласи потвърди и Киара Пертро, директор на ИЧЕ. „В лицето на Интер Експо Център ние припознаваме свой дългогодишен партньор“, сподели тя. Благодарност за добрите партньорски отношения изрази и Йоусун Хуанг – директор на търговската секция към посолството на Република Корея у нас (КОТРА). Заедно с Италия, САЩ, Гърция и Полша, Южна Корея има мащабен свой колективен щанд на Международните хранителни изложения.

В официалната церемония по откриване учстие взеха: Тодор Джиков – зам- министър на земеделието,  Херо Мустафа (посланик на САЩ), Франческо Калдероли (зам.-ръководител на Посолството на Италия), Киара Пертро (директор на ИЧЕ), управителя на Интер Експо Център Ивайло Иванов Мариана Кукушева (председател на УС на Национален браншови съюз на хлебарлите и сладкарите), Албена Симеонова (председател на Българска асоциация биопродукти), Атанас Урджанов (председател на Асоциация на месопреработвателите в България), Стойко Кировски -  председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Добри Митрев – председател на Българска стопанска камара и Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата.

Участници от 3 континента

През последното десетилетие Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК станаха важна спирка за всеки с интерес в хранително-вкусовия сектор. Сега в тях се включват фирми от България, САЩ, Италия, Франция, Германия, Австрия, Холандия, Турция, Румъния, Гърция. Мащабни са колективните щандове на Италия, САЩ, Република Корея, Гърция и Полша.

За ценителите на добрия вкус се отваря „БулевАРТ на вкусовете“ – съчетание от кулинарни приключения, градска среда, екзотичните гурме продукти, street food, шоколадови изкушения, коктейли, сладолед, кафе. Майсторите на пицата се събират на  5, 6 и 7октомври. Green Line – пространството обединява продукти от лечебни и ароматни растения, има и ОСТРОВ на храни със защитено наименование за произход. Надградена е едноименната „Био зона“. Най-добрите продукти и адитиви отличава конкурсът „Златен медал с димплом“.

COPIS – симбиоза от бизнес и съпътстващи събитие

Единственото бизнес изложение у нас за печатни и рекламни комуникации – COPIS, дава възможност да открием най-новото при производството и търговията с печатна, светлинна, външна и сувенирна реклама, печата в различните му направления, графичния и пространствения дизайн, софтуера, материалите, консумативите и др. В рамките му се провежда събитието „Подкастът – Ново поколение медия“, събиращо подкастърите в България в света на рекламистите. Организира се и „Ден на печатните технологии в съвременния свят“, както и петото издние на DIGI Pay Comference.

За посетители вратите на Международните хранителни изложения и COPIS са отворени в диапазона:
05 - 06 октомври от 10.00 до 18.30 часа
07 октомври от 10.00 до 19.30 часа
08 октомври от 10.00 до 16.00 часа

Посетителите могат да закупят билети през сайтовете www.food-exhibitions.bg и www.copi-s.com, както и на място – от касите на Интер Експо Център.

КЪМ ВСИЧKИ НОВИНИ >>