Крафт бирата все повече привлича интереса на клиентите

Изложенията са ключови за развитието на занаятчийското пивоварство

бира

Популярността на занаятчийската бира, известна и като „крафт бира“, нараства все повече. Интересът се увеличава, а качеството на българските продукти е много високо. За всички тенденции в бранша и за процесите в производството разказва създателят и креативен мениджър на ШаNo5, Георги Георгиев, в предаването Агротема на Agro TV Bulgaria.

Занаятчийските си бири крафт пивоварната представи на щанда си в рамките на БулевАРТ на Вкусовете и платформата Сетива без граници. От 5 до 8 октомври те предизвикаха интереса на хилядите посетители, прекрачили прага на Международните хранителни изложения в Интер Експо Център, които пък от своя страна превърнаха България в „най-горещата“ точка за хранително-вкусовата промишленост на Балканския полуостров и Източна Европа.

„Занаятчийската бира е все по-предпочитана“, коментира Георги Георгиев. Креативният мениджър на ШаNo5 създава напитките вече над година и споделя мнението, че българските производители предлагат на пазара продукти с много високо качество. “Всичко се получи след много тестване, стигайки до продукта с всички качества за предлагане на пазара“, допълва той. Сред целите му е откриването на вкусове и рецепти, подходящи за комбиниране с храна.

Изложенията са ключови за развитието на бранша

Георги Георгиев посочва, че достигането до крайните потребители е сред най-съществените въпроси. Затова производителите посещават форуми като Международните хранителни изложения и зоната БулевАРТ на Вкусовете. „Тук повече хора могат да опитат напитките, да се запознаят с тях и процесите по създаване и да открият крафт пивото, което подхожда най-много на вкуса им“, допълва създателят на ШаNo5.

Любопитни факти за занаятчийското пивоварство:

  • Срокът на годност обикновено е 6 месеца.
  • Пивото трябва да се съхранява на тъмно и хладно. „Аз бутилирам в черни бутилки, за да не се променят или „избягат“ ароматите, при поставяне на напитката в светло помещение“, споменава Георгиев.
  • Периодът на производство е с различна продължителност; според вида на пивото, той може да бъде от 10 дни до 1 година
  • Правилната чаша е различна за различните крафт бири. За ароматните и по-силно охмелените Георги Георгиев препоръчва класическа винена чаша. За лагер – отворена. „Препоръчвам пиенето от чаша със столче, за да не се нагрява напитката“, споделя той.
  • Бирата не трябва бъде ледено студена или в заледена чаша. Ниската температура не позволява да се усети вкуса на пивото. Препоръчително е лагерите да се консумират в температурен диапазон 3 до 5 градуса, а ейловете – 6 до 8 градуса.

КЪМ ВСИЧKИ НОВИНИ >>