Хранителната индустрия подобрява хигиенния инженеринг

От 7 до 10 ноември в Интер Експо Център ще посрещнем изключително разнообразие от иновативни технологии във всички сектори на хранителната индустрия.

Голям избор от технологии и машини за всички сектори на хранително-вкусовия бранш ще може да намери бизнесът на най-големите международни изложения в хранително-вкусовия и ХоРеКа сектора в България МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ. 

Решения за хранително-вкусовата промишленост с фокус върху преработването на месо ще предложат водещите български компании чрез своите международни партньори. Световният лидер с 50-годишна история Rühle поставя акцент върху новите технологични продукти и ще предложи машини за формоване на месо. Нарязването на месо е по-прецизно от всякога, а процесите са по-чисти и ефективни. За първи път на МЕСОМАНИЯ 2018 ще видим и изключителен нов модел машина, която извършва опаковане по технология с дълбоко изтегляне.

Бизнесът отговаря на нуждите от опаковане на все по-големи партиди и видове полуфабрикатни храни - антипаста, полуфабрикати, готови салати и различни видове свежо нарязани плодове и зеленчуци. Това важи също за диетични и здравословни продукти във всички ценови сегменти.

Широка гама оборудване за хранително-вкусовия сектор ще работят на форума - поточни линии за бутилиране, пълначни машини, затварящи машини, етикетиращи машини, фолиращи опаковъчни машини, пакетиращи машини. Бизнесът научи повече и ще изпробва още промишлени роботи, палетизатори и допълнително оборудване за индустриални поточни линии.

Бизнесът отговаря все по-бързо на нуждите на индустрията. Ръстът в сектора на консервната промишленост, в съчетание с повишеното търсене на по-висока ефективност и проблемите с работната ръка водят до разработването на специализирана машина за изрязване и премахване на семенника на чушки с различна големина.

От преработвателния сектор навлизаме в света на пицата и прясно изцедените сокове. Полуавтоматичната Pizzarella машина за студено оформяне на блатове за пица предлага качеството на ръчно разточени от майстор-пицар блатове. Тестото се обработва при стайна температура, за да се избегне смачкване, натиск или продължително загряване, като запазва неговите физични и органолептични свойства. Майсторите могат да забравят за неудобството на залепналото тесто, както често се случва със стандартните машини за студено разточване, а също така да избегнат неприятното изгаряне на ръцете, което понякога се случва при работа с горещи преси.

Сред технологичните предложения е най-новата система за пресоване, която работи с вода под налягане. Хидропресата дава възможност да се получи много висок добив на сок от ябълки, грозде и различни други плодове.

Чист сок – без допир между кората на цитрусите и произведения сок - е успешният продукт на линията ZUMMO Nature. Предимствата на патентованата технология на испанската марка са с резултат до 30% повече изцеден сок в сравнение с други професионални машини, както и изключително качество и чистота на произведения сок поради елиминирането на контакта между кората на плодовете и сока. Времето за почистване и поддръжка на оборудването е много по-кратко в сравнение с други професионални машини.

Доказателство за правилността на посоката към подобряване на бизнес средата в ХВП сектора е и участието във форума тази година на Европейската асоциация за хигиенен инженеринг & дизайн (EHEDG - European Hygienic Engineering & Design Group). Основна цел на асоциацията е опазване чистотата на храните чрез подобряване хигиенния инженеринг и дизайн във всичките аспекти на тяхното производство. В тази връзка се разработват решения за постигане на европейските изисквания за висока хигиена при доставката, подготовката, процесинга, бутилирането и пакетирането на храни.

Над 500 български и чуждестранни компании от Италия, Австрия, Великобритания, САЩ, Гърция, Румъния, Република Македония, Тайланд, Холандия ще предложат успешните световни практики. 89 са чуждестранните участници от Италия, Австрия, Унгария, Великобритания, САЩ, Гърция, Румъния, Република Македония, Тайланд, Холандия. Повече от 160 са новите фирми, които за първи път ще представят своите успешни продукти. Сериозно се увеличава делът на фирмите, предлагащи машини и технологии за ХВП бранша. Като най-много нови технологии тази година ще бъдат представени в сектора на МЕСОМАНИЯ. Доказателство за устойчивото развитие на хранително-вкусовата индустрия е и фактът, че тази година изложенията МЕСОМАНИЯ и БУЛПЕК навършват 25 години.

Информация за всички нови технологии и програмата на МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ може да видите ТУК.