Вкусове, храни, технологи и идеи за хранителния и хорека сектора „завладяха“ София  

Международните изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ бяха официялно открити от министъра на земеделието, г-н Румен Порожанов  

Изключителен интерес, невероятни кулинарни постижения и безпрецедентно отношение към детайла.  

Така накратко можем да опишем атмосферата, в която се провеждат международните изложения за хранително-вкусовия и хорека сектора МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕОт 7 до 10 ноември те „превземат“ българската столица, създавайки уникална професионална платформа. През тази година две от изложенията, МЕСОМАНИЯ и БУЛПЕК, празнуват своите 25-годишни юбилей. 

Изключително силно е международното участие тази година с акцент върху машините и високите технологии. Голям брой бизнес делегации се включват в B2B срещи с български компании. Българо-румънски бизнес форум построи мостове между 30 български и повече от 50 румънски фирми. За първи път участва Департаментът по земеделие към посолството на САЩ в София. 

Ръст в производството на млечни продукти 

„За развитието на пазара на храни говорят и данните. Само за първите осем месеца на годината производството на млечни и месни продукти се е увеличило с 10-20%. Износът на храни е с 15% по-висок спрямо миналата година, допълни още министърът“, каза министър Румен Порожанов, който официално откри международните изложения. „Тук са над 500 български и чуждестранни компании. От тях близо 100 са чуждестранните фирми. Рекордно е италианското участие тази година“, каза Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център.  

Вече четвърт век от 1994 г. насам МЕСОМАНИЯ е единственото изложение за месо и месни продукти, което дава изключителни бизнес възможности на малките и големи фирми в сектора, коментира Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите подчерта, че през годините Булпек се е доказал като форум с ясна идея, път, посока, устойчивост и капитал, който създава бизнесНа откриването присъства посланикът на Италия в София Стефано Балдо. Италианската агенция за инвестиции организира специално колективно участие на фирми от Южна Италия. 

Мечтаната съпътстваща програма 

Като „мечтаната“ определят посетителите съпътстващата програма през тази година. В рамките ѝ се провежда третото издание на GastronomiX, което ще „владее“ 

изложбена зала 6 през всички дни. В третото издание на кулинарното събитие GastronomiX, с подкрепата на The Alimentaria Experience, се включват шеф готвачи от именити испански ресторанти с по две звезди Мишлен. Това са Това са Матеу Касаняс, Ориол Кастро и Едуард Шатрух, разгръщаще кулинарния си талант в ресторант Disfrutar, Барселона, и Марио Сандовал - шеф в ресторант Coque, Мадрид . Гастрономикс отново отдава нужното професионално и специално отношение към кулинарията. Доказателство за това са майсторските класове, в които шеф-готвачите ще разкрият своите тайни и идеи. GastronomX 2018 ще даде възможност на присъстващите да се срещнат и с български и чуждестранни професионалисти, които ще водят майсторски класове в сферата на шоколада и десертите. 

В център на събитията съпътстващата програма поставя и форуми, демонстрации на живо и дегустации. Сред тях са дискусионните форуми „Храните в клопката на свободния пазар“ и форумът “Чист етикет. Модерно поколение. Споделено преживяване“. Смарт туризмът, развитието на новите технологии и бъдещето на земеделието след 2020 г. също застават на дневен ред.  

Залите на Интер Експо Център ще бъдат доказателство и че създаването на кафе не е просто процес, а философия, майсторство и изкуство, за които се изискват наистина сериозни познания. За трета поредна година организаторите на Българския бариста шампионат ще се впуснат в търсене на най-добрите баристи. Професионалистите ще се съревновават в създаването на най-добрите еспресо и капучино. Под егидата на Световната кафе организация ще се проведе и Latte Art кафе шампионат. 

Най-добрите опаковки ще бъдат оценени и наградени на Националния конкурс „Приз Пак“. В рамките на събитието ще се проведе и конкурсът „Златен медал с диплом за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви“. 

Всички новини за МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ ще откриете на food-exhibitions.bg. 

КЪМ ВСИЧКИ НОВИНИ >>