Съпътстваща програма

СВАЛИ СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМАТ КАТО PDF >>

Национална кулинарна купа на България 2023

8 НОЕМВРИ, ЗАЛИ 5 И 6

9:00

Техническа среща жури

11:00 Регистрация и техническа среща участници
12:00 - 14:00

Готвач на България 2023

I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА.

1.Предястие на тема РОДОПСКИ КЛИН МОДЕРЕН ПРОЧЕТ.

2.Основно ястие със задължителен продукт ЧЕРНОМОРСКИ ПАЛАМУД и КОРЕНОПЛОДНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ.

14:50 - 15:50

ПАСТА ЗА КУПАТА НА ДЕЛИТА ТРЕЙД

ТЕМА: ПЪЛНЕНА ЗАТВОРЕНА ПРЯСНА ПАСТА, С ПЪЛНЕЖ ОТ РЕГИОНАЛНИ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ. Брашната за замесване на пастата се подсигуряват от фирма Делита Трейд.

16:10 - 17:10

СУШИ ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023

ТЕМА: СУШИ СЕТ ЗА 2 КУВЕРТА. Менюто трябва да включва следните ястия:

Суши сет от минимум 6 вида суши по 4 бр. от вид

17:20 - 18:05

ТЕЛЕШКО ЗА КУПАТА НА ПЕРФЕКТО ФС

Топло основно ястие с тегло до: 360гр. Задължителен основен продукт един от двата : Телешко Бон Филе EKRO предоставено от фирма Перфекто ФС или Телешки Мозък EKRO и гарнитура свободен избор, поне 3 компонентна. Приготвя се топло основно ястие в 2 чинии.

9:00 - 16:00

СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023

Тема: Български зимни празници и традиции

Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери

Задължително използването на поне един от следните продукти: зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо и др.) и на поне един от следните плодове: тиква, дюля, круша и слива.

ПЪРВИ КРЪГ –Шоколадова скулптура (showpiece) и шоколадови бонбони

ВТОРИ КРЪГ –Ресторантски десерт

ТРЕТИ КРЪГ –Коктейлен десерт – петифури

ЧЕТВЪРТИ КРЪГ –Писмен тест с продължителност 15 минути

11:00 - 14:00

ДЕКОРАТОР НА БЪЛГАРИЯ 2023, централно фоайе на зали 5 и 6

ПРАЗНИЧНА ТОРТА на тема „Български зимни празници и традиции“

Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери

РЕГЛАМЕНТ: В тази категория се приемат за участие торти-макети покрити с фондан, предназначени за празници като рожден ден, сватба, юбилей и пр.

НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, голяма сцена, зала 6

11:00 - 13:00

ШАМПИОНАТ ЗА ВИТА БАНИЦА

Конкурс „ Български зимни традиции – БАНИЦИ“

РЕГЛАМЕНТ: Всеки участник приготвя тесто от 500 г брашно. Тестото и плънките са подготвени предварително. Пълнежите могат да бъдат солени или сладки, традиционни или характерни за региона на участника. Формата е по желание.

13:30 - 14:30

Презентация, CHEF Gastro – Пътеводител в гастрономията

15:00 - 15:30

Презентация на тема „су вид“, МЕТРО

VI Международен пица шампионат

9:00  Регистрация на участниците
10:00 - 18:00

Провеждане на състезанието

След подадения сигнал СТАРТ от технически съдия, състезателят започва подготовката на своята пица: разточва, гарнира, изпича  и, когато е готова, я представя лично на съдиите (всичко това максимум за 12 минути).

СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4

11:30 - 12:30 ERP.BG – Представяне на новата система за управление на винарни на ERP.BG
14:00 - 14:45 Официално откриване на международно изложениe BEE RISE
15:00 - 16:00 Представители от Държавен фонд „Земеделие"

ЦЕНТРАЛНО ФОАЙЕ, СЦЕНА

14:00 Награждаване на отличените участници в Националния конкурс за най-добра опаковка на храни и напитки
15:00 Официално откриване на изложенията

9 ноември

НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, зали 5 и 6

09:00 - 11:00

ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023

I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Приготвя се меню от 2 ястия по предварително заявена рецепта, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие.

1. Предястие ТОПЛО КЬОПООЛУ С ТЪНЪК ХЛЯБ И МУС ОТ СИРЕНЕ

2. Основно ястие ПИЛЕ ЛЮТИКА

10:00

СТУДЕН БЮФЕТ - АРТ КЛАС

Всеки участник/ отбор трябва да приготви шест различни вида студени предястия, два вида десерт и три готови презентирани чинии.

Време за подреждане на презентационната маса/бюфет - 35 мин.

А1 Шест различни вида студени предястия

2 вида месни тапаси, 2 вида безмесни тапаси, 1 вид рибни тапаси, 1 вид веган тапаси

А2 Три вида индивидуални ястия презентирани в основни чинии, плата

1 вид х 1 бр. месно ястие, 1 вид х 1 бр. рибно ястие, 1 вид х 1 бр. вегетарианско ястие

А3 Два различни вида индивидуални десерти
11:20 - 13:20

ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023

I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Приготвя се меню от 2 ястия по предварително заявена рецепта, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие.

1. Предястие ТОПЛО КЬОПООЛУ С ТЪНЪК ХЛЯБ И МУС ОТ СИРЕНЕ

2. Основно ястие ПИЛЕ ЛЮТИКА

13:40 - 15:40 

КУЛИНАРЕН ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ 2023

I КРЪГ – ТРИ СТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Всеки един отбор трябва да приготви три степенно меню на свободна тема, по предварително заявена рецепта, за два (2) куверта : супа, предястие и основно. Три степенното меню трябва да включва следните ястия:

  1. ТОПЛА СУПА отворена тема
  2. ПРЕДЯСТИЕ БЕЗ МЕСО отворена тема
  3. Основно ястие БАЛОТИН ОТ ЦЯЛО ПИЛЕ с ГАРНИТУРА и СОС по избор
16:00 - 18:00

ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023

I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Приготвя се меню от 2 ястия по предварително заявена рецепта, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие.

1. Предястие ТОПЛО КЬОПООЛУ С ТЪНЪК ХЛЯБ И МУС ОТ СИРЕНЕ

2. Основно ястие ПИЛЕ ЛЮТИКА

СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023

09:00 - 16:00

Тема: Български зимни празници и традиции

Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери

Задължително използването на поне един от следните продукти: зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо и др.) и на поне един от следните плодове: тиква, дюля, круша и слива.

ПЪРВИ КРЪГ –Шоколадова скулптура (showpiece) и шоколадови бонбони

ВТОРИ КРЪГ –Ресторантски десерт

ТРЕТИ КРЪГ –Коктейлен десерт – петифури

ЧЕТВЪРТИ КРЪГ – Писмен тест с продължителност 15 минути

ДЕКОРАТОР НА БЪЛГАРИЯ 2023, централно фоайе на зали 5 и 6

11:00 - 14:00

ПРАЗНИЧНА ТОРТА на тема „Български зимни празници и традиции“

Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери

РЕГЛАМЕНТ: В тази категория се приемат за участие торти-макети покрити с фондан, предназначени за празници като рожден ден, сватба, юбилей и пр. Всеки състезател трябва да представи свой авторски модел. Тортата трябва да бъде на 3 или повече етажа. Цялата торта се събира и декорира по време на състезанието.

НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, голяма сцена, зала 6

10:30 - 11:00 Презентация на тема „паста“, МЕТРО
12:00 - 14:00

Конкурс „ Български зимни традиции – БАНИЦИ“

РЕГЛАМЕНТ: Всеки участник приготвя тесто от 500 г брашно. Тестото и плънките са подготвени предварително. Пълнежите могат да бъдат солени или сладки, традиционни или характерни за региона на участника. Формата е по желание.

15:00 - 15:30 Презентация на тема „су вид“, МЕТРО

VI Международен пица шампионат, изложбена зала 3

09:00 Регистрация на участниците
10:00 - 18:00

Провеждане на състезанието.

След подадения сигнал СТАРТ от технически съдия, състезателят започва подготовката на своята пица: разточва, гарнира, изпича  и когато е готова я представя лично на съдиите (всичко  максимум за 12 минути).

СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4

10:00 - 12:00

38-ма Детска градина „Дора Габе“ – запознаване на децата с живота на пчелите, работилници за свещи

13:30 - 14:45 Сергей Петров – Истински мед; Технологии и иновации в пчеларството
15:00 - 15:45

Румен Толев – Фармадент – Био ООД;

Представяне на козметични продукти и добавки разработени на базата на пчелни продукти

16:15 - 17:15 Хладилна верига от Daikin – от производителя до трапезата
17:30 - 18:00

Водата, най-важният фактор за здравето 

Лектори: Галина Колева и инж. Александър Димитров

10 ноември

НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, зали 5 и 6

10:00 - 11:45

КУЛИНАРЕН ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ 2023, БЛЕК БОКС – ФИНАЛ

В „Черна Кутия”/ Black Box, участват 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър кулинарен отбор на България”. Всеки участник в Black Box на Най-добър кулинарен отбор на България разполага с 15 мин. за създаване на рецепта и с 90 минути за приготвянето на предястие (топло или студено, супа или салата), основно ястие, и десерт по две порции – по една за журито и една за снимки и публика.

12:10 - 13:25

ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023, БЛЕК БОКС – ФИНАЛ

Във втория финален кръг Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър млад готвач на България”. Всеки участник в Black Box на “Най- добър млад готвач на България” ще разполага с 15 минути за създаване на рецепта и с 60 минути за приготвяне на предястие и основно, по две порции – една за журито и една за снимки и публиката.

13:50 - 15:05

ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023, БЛЕК БОКС – ФИНАЛ

Във втория финален кръг Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър готвач на България”. Организаторите ще предоставят кутии с продукти съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници.

МЛАД СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ (Junior Pastry Chef)

10:00 - 12:00 и 13:00 - 15:00

РЕГЛАМЕНТ:Ресторантски десерт, приготвен в 6 индивидуални порции, с грамаж между 100-150 г всяка. Продължителност на приготвянето: 180 минути

Тема: Български зимни празници и традиции

Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери

Задължително използването на поне един от следните продукти: зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо и др.). Задължително използването на поне един от следните плодове: тиква, дюля, круша и слива.

Производство на 6 десерта за презентация пред жури. Десертът трябва да има минимум 3 текстури и всеки един да бъде сервиран в отделна чиния.

НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, голяма сцена, зала 6

10:20 - 11:00 Презентация на тема „паста“, МЕТРО
12:00 - 14:00

Конкурс „ Български зимни традиции – БАНИЦИ“

РЕГЛАМЕНТ: Всеки участник приготвя тесто от 500 г брашно. Тестото и плънките са подготвени предварително. Пълнежите могат да бъдат солени или сладки, традиционни или характерни за региона на участника. Формата е по желание.

16:30 Награждаване

VI Международен пица шампионат, изложбена зала 3

11:00 - 18:30 Благотворителното събитие „Деца помагат на деца“

СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4

10:00 - 12:30 Лекции от представители на „Клуб на пчеларите №1" 
10:00 - 10:30 Илия Павлов - Пчелар на България за 2006
10:45 - 11:15 Симеон Тодоров - Пчелар на България за 2009
11:30 - 12:00 Димо Димов - Пчелар на България за 2003
12:00 - 12:30 Отворени въпроси към пчеларите на годината

13:00 - 14:00 Соаре „Хляб, вино и малко шоколад!"
14:15 - 15:15 Асоциация на млекопреработвателите в България
15:30 - 16:30 Ferreri – майсторски клас зехтин
16:45 – 17:30

"МАГНЕЗИИ и ЙОД за жизнена сила и интелект"

Лектор: инж. Александър Димитров

Зала 1, щанд 1А12

14:00

Демонстрация по монтаж и демонтаж на лагери с термичен метод

Организатор: фирма Бултех

11 ноември

VI Международен пица шампионат, изложбена зала 3

11:00 - 15:30 Благотворителното събитие „Деца помагат на деца“

СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4

10:00 - 10:45 д-р Илиян Гечев, експерт „Болести по пчелите и биологично сертифициране"
11:00 - 11:45 Награждаване на изложителите в BEE RISE

12:00 - 15:00 Рисуване с вино


ГОЛЯМА СЦЕНА, зала 6

11:00 - 13:00

Състезание "Десерт в чаша" - съревнование между студенти 

Организатор: Pastry Academy