СВАЛИ СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМАТ КАТО PDF >>
Национална кулинарна купа на България 2023
8 НОЕМВРИ, ЗАЛИ 5 И 6
9:00 |
Техническа среща жури |
11:00 | Регистрация и техническа среща участници |
12:00 - 14:00 |
Готвач на България 2023 I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. 1.Предястие на тема РОДОПСКИ КЛИН МОДЕРЕН ПРОЧЕТ. 2.Основно ястие със задължителен продукт ЧЕРНОМОРСКИ ПАЛАМУД и КОРЕНОПЛОДНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ. |
14:50 - 15:50 |
ПАСТА ЗА КУПАТА НА ДЕЛИТА ТРЕЙД ТЕМА: ПЪЛНЕНА ЗАТВОРЕНА ПРЯСНА ПАСТА, С ПЪЛНЕЖ ОТ РЕГИОНАЛНИ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ. Брашната за замесване на пастата се подсигуряват от фирма Делита Трейд. |
16:10 - 17:10 |
СУШИ ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023 ТЕМА: СУШИ СЕТ ЗА 2 КУВЕРТА. Менюто трябва да включва следните ястия: Суши сет от минимум 6 вида суши по 4 бр. от вид |
17:20 - 18:05 |
ТЕЛЕШКО ЗА КУПАТА НА ПЕРФЕКТО ФС Топло основно ястие с тегло до: 360гр. Задължителен основен продукт един от двата : Телешко Бон Филе EKRO предоставено от фирма Перфекто ФС или Телешки Мозък EKRO и гарнитура свободен избор, поне 3 компонентна. Приготвя се топло основно ястие в 2 чинии. |
9:00 - 16:00 |
СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023 Тема: Български зимни празници и традиции Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери Задължително използването на поне един от следните продукти: зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо и др.) и на поне един от следните плодове: тиква, дюля, круша и слива. ПЪРВИ КРЪГ –Шоколадова скулптура (showpiece) и шоколадови бонбони ВТОРИ КРЪГ –Ресторантски десерт ТРЕТИ КРЪГ –Коктейлен десерт – петифури ЧЕТВЪРТИ КРЪГ –Писмен тест с продължителност 15 минути |
11:00 - 14:00 |
ДЕКОРАТОР НА БЪЛГАРИЯ 2023, централно фоайе на зали 5 и 6 ПРАЗНИЧНА ТОРТА на тема „Български зимни празници и традиции“ Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери РЕГЛАМЕНТ: В тази категория се приемат за участие торти-макети покрити с фондан, предназначени за празници като рожден ден, сватба, юбилей и пр. |
НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, голяма сцена, зала 6
11:00 - 13:00 |
ШАМПИОНАТ ЗА ВИТА БАНИЦА Конкурс „ Български зимни традиции – БАНИЦИ“ РЕГЛАМЕНТ: Всеки участник приготвя тесто от 500 г брашно. Тестото и плънките са подготвени предварително. Пълнежите могат да бъдат солени или сладки, традиционни или характерни за региона на участника. Формата е по желание. |
13:30 - 14:30 |
Презентация, CHEF Gastro – Пътеводител в гастрономията |
15:00 - 15:30 |
Презентация на тема „су вид“, МЕТРО |
VI Международен пица шампионат
9:00 | Регистрация на участниците |
10:00 - 18:00 |
Провеждане на състезанието След подадения сигнал СТАРТ от технически съдия, състезателят започва подготовката на своята пица: разточва, гарнира, изпича и, когато е готова, я представя лично на съдиите (всичко това максимум за 12 минути). |
СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4
11:30 - 12:30 | ERP.BG – Представяне на новата система за управление на винарни на ERP.BG |
14:00 - 14:45 | Официално откриване на международно изложениe BEE RISE |
15:00 - 16:00 | Представители от Държавен фонд „Земеделие" |
ЦЕНТРАЛНО ФОАЙЕ, СЦЕНА
14:00 | Награждаване на отличените участници в Националния конкурс за най-добра опаковка на храни и напитки |
15:00 | Официално откриване на изложенията |
9 ноември
НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, зали 5 и 6
09:00 - 11:00 |
ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023 I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Приготвя се меню от 2 ястия по предварително заявена рецепта, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие. 1. Предястие ТОПЛО КЬОПООЛУ С ТЪНЪК ХЛЯБ И МУС ОТ СИРЕНЕ 2. Основно ястие ПИЛЕ ЛЮТИКА |
10:00 |
СТУДЕН БЮФЕТ - АРТ КЛАС Всеки участник/ отбор трябва да приготви шест различни вида студени предястия, два вида десерт и три готови презентирани чинии. Време за подреждане на презентационната маса/бюфет - 35 мин. А1 Шест различни вида студени предястия 2 вида месни тапаси, 2 вида безмесни тапаси, 1 вид рибни тапаси, 1 вид веган тапаси А2 Три вида индивидуални ястия презентирани в основни чинии, плата 1 вид х 1 бр. месно ястие, 1 вид х 1 бр. рибно ястие, 1 вид х 1 бр. вегетарианско ястие А3 Два различни вида индивидуални десерти |
11:20 - 13:20 |
ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023 I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Приготвя се меню от 2 ястия по предварително заявена рецепта, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие. 1. Предястие ТОПЛО КЬОПООЛУ С ТЪНЪК ХЛЯБ И МУС ОТ СИРЕНЕ 2. Основно ястие ПИЛЕ ЛЮТИКА |
13:40 - 15:40 |
КУЛИНАРЕН ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ 2023 I КРЪГ – ТРИ СТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Всеки един отбор трябва да приготви три степенно меню на свободна тема, по предварително заявена рецепта, за два (2) куверта : супа, предястие и основно. Три степенното меню трябва да включва следните ястия:
|
16:00 - 18:00 |
ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023 I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА. Приготвя се меню от 2 ястия по предварително заявена рецепта, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие. 1. Предястие ТОПЛО КЬОПООЛУ С ТЪНЪК ХЛЯБ И МУС ОТ СИРЕНЕ 2. Основно ястие ПИЛЕ ЛЮТИКА |
СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023
09:00 - 16:00 |
Тема: Български зимни празници и традиции Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери Задължително използването на поне един от следните продукти: зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо и др.) и на поне един от следните плодове: тиква, дюля, круша и слива. ПЪРВИ КРЪГ –Шоколадова скулптура (showpiece) и шоколадови бонбони ВТОРИ КРЪГ –Ресторантски десерт ТРЕТИ КРЪГ –Коктейлен десерт – петифури ЧЕТВЪРТИ КРЪГ – Писмен тест с продължителност 15 минути |
ДЕКОРАТОР НА БЪЛГАРИЯ 2023, централно фоайе на зали 5 и 6
11:00 - 14:00 |
ПРАЗНИЧНА ТОРТА на тема „Български зимни празници и традиции“ Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери РЕГЛАМЕНТ: В тази категория се приемат за участие торти-макети покрити с фондан, предназначени за празници като рожден ден, сватба, юбилей и пр. Всеки състезател трябва да представи свой авторски модел. Тортата трябва да бъде на 3 или повече етажа. Цялата торта се събира и декорира по време на състезанието. |
НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, голяма сцена, зала 6
10:30 - 11:00 | Презентация на тема „паста“, МЕТРО |
12:00 - 14:00 |
Конкурс „ Български зимни традиции – БАНИЦИ“ РЕГЛАМЕНТ: Всеки участник приготвя тесто от 500 г брашно. Тестото и плънките са подготвени предварително. Пълнежите могат да бъдат солени или сладки, традиционни или характерни за региона на участника. Формата е по желание. |
15:00 - 15:30 | Презентация на тема „су вид“, МЕТРО |
VI Международен пица шампионат, изложбена зала 3
09:00 | Регистрация на участниците |
10:00 - 18:00 |
Провеждане на състезанието. След подадения сигнал СТАРТ от технически съдия, състезателят започва подготовката на своята пица: разточва, гарнира, изпича и когато е готова я представя лично на съдиите (всичко максимум за 12 минути). |
СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4
10:00 - 12:00 |
38-ма Детска градина „Дора Габе“ – запознаване на децата с живота на пчелите, работилници за свещи |
13:30 - 14:45 | Сергей Петров – Истински мед; Технологии и иновации в пчеларството |
15:00 - 15:45 |
Румен Толев – Фармадент – Био ООД; Представяне на козметични продукти и добавки разработени на базата на пчелни продукти |
16:15 - 17:15 | Хладилна верига от Daikin – от производителя до трапезата |
17:30 - 18:00 |
Водата, най-важният фактор за здравето Лектори: Галина Колева и инж. Александър Димитров |
10 ноември
НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, зали 5 и 6
10:00 - 11:45 |
КУЛИНАРЕН ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ 2023, БЛЕК БОКС – ФИНАЛ В „Черна Кутия”/ Black Box, участват 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър кулинарен отбор на България”. Всеки участник в Black Box на Най-добър кулинарен отбор на България разполага с 15 мин. за създаване на рецепта и с 90 минути за приготвянето на предястие (топло или студено, супа или салата), основно ястие, и десерт по две порции – по една за журито и една за снимки и публика. |
12:10 - 13:25 |
ДЖУНИЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023, БЛЕК БОКС – ФИНАЛ Във втория финален кръг Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър млад готвач на България”. Всеки участник в Black Box на “Най- добър млад готвач на България” ще разполага с 15 минути за създаване на рецепта и с 60 минути за приготвяне на предястие и основно, по две порции – една за журито и една за снимки и публиката. |
13:50 - 15:05 |
ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2023, БЛЕК БОКС – ФИНАЛ Във втория финален кръг Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър готвач на България”. Организаторите ще предоставят кутии с продукти съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. |
МЛАД СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ (Junior Pastry Chef)
10:00 - 12:00 и 13:00 - 15:00 |
РЕГЛАМЕНТ:Ресторантски десерт, приготвен в 6 индивидуални порции, с грамаж между 100-150 г всяка. Продължителност на приготвянето: 180 минути Тема: Български зимни празници и традиции Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери Задължително използването на поне един от следните продукти: зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо и др.). Задължително използването на поне един от следните плодове: тиква, дюля, круша и слива. Производство на 6 десерта за презентация пред жури. Десертът трябва да има минимум 3 текстури и всеки един да бъде сервиран в отделна чиния. |
НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА, голяма сцена, зала 6
10:20 - 11:00 | Презентация на тема „паста“, МЕТРО |
12:00 - 14:00 |
Конкурс „ Български зимни традиции – БАНИЦИ“ РЕГЛАМЕНТ: Всеки участник приготвя тесто от 500 г брашно. Тестото и плънките са подготвени предварително. Пълнежите могат да бъдат солени или сладки, традиционни или характерни за региона на участника. Формата е по желание. |
16:30 | Награждаване |
VI Международен пица шампионат, изложбена зала 3
11:00 - 18:30 | Благотворителното събитие „Деца помагат на деца“ |
СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4
13:00 - 14:00 | Соаре „Хляб, вино и малко шоколад!" |
14:15 - 15:15 | Асоциация на млекопреработвателите в България |
15:30 - 16:30 | Ferreri – майсторски клас зехтин |
16:45 – 17:30 |
"МАГНЕЗИИ и ЙОД за жизнена сила и интелект" Лектор: инж. Александър Димитров |
Зала 1, щанд 1А12
14:00 |
Демонстрация по монтаж и демонтаж на лагери с термичен метод Организатор: фирма Бултех |
11 ноември
VI Международен пица шампионат, изложбена зала 3
11:00 - 15:30 | Благотворителното събитие „Деца помагат на деца“ |
СЕМИНАРНА ЗАЛА, изложбена зала 4
10:00 - 10:45 | д-р Илиян Гечев, експерт „Болести по пчелите и биологично сертифициране" |
11:00 - 11:45 | Награждаване на изложителите в BEE RISE |
12:00 - 15:00 | Рисуване с вино |
ГОЛЯМА СЦЕНА, зала 6
11:00 - 13:00 |
Състезание "Десерт в чаша" - съревнование между студенти Организатор: Pastry Academy |