BONONIA ESTATE

Bulgaria 1303 Sofia, 84, Aleksandar Stamboliyski Blvd.
4
C 2. 7
Salon de Vin

Младата и бързоразвиваща се компания Бонония Естейт носи името на древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония (днешен Видин).

През 1895 година се създава една от най-старите винарни в региона на село Кошава, община Видин. Благодарение на подкрепата от държавата към винопроизводството, винарската изба функционира до средата на миналия век, а след това през 2010 година бива закупена от семейство Йотови, които, запленени от красотата на региона, решават да изградя нови лозови масиви и да възобновят старата винарна.

През 2013 година са засадени първите 400 декара, а към днешна дата лозовите масиви са над 1300 дка. Сортовият състав е разнообразен с преобладаващи бели сортове – Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат Отонел, Верментино, Пино Гри. Червените сортове включват Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пино Ноар, Сира и традиционната за региона българска Гъмза.

През 2016 г. Бонония Естейт представя първите си вина – Истър, О ля ля, Гомотарци и Бонония Естейт Резерва. 2019 е годината, в която ще бъде завършен и строежът на избата, включваща и хотелска част, в село Кошава. При достигане на пълната родовитост на лозовите масиви ще се произвеждат 1 000 000 бутилки вино годишно.

Let your spirit fly е мотото на избата и това не е случайно. Бонония Естейт в създадена от семейство, обичащо страната си, решено да развива бизнес в нея. Хора, влюбени в авиацията, вярващи, че трябва да оставиш своя дух да полети, за да сбъднеш мечтите си.

Вината на Бонония Естейт имат две отличителни характеристики, които ги обединяват: от една страна, деликатността, заедно с ненатрапчивите, дискретни аромати, а от друга – разпознаваемият сортов характер. Ако трябва да обобщим всичко с една дума, бихме избрали „умереност“. Дори и тя обаче не успява да покрие напълно многопластовата им природа. Те притежават една звънлива чистота и ефирност, както и строен, фин профил на аромата и вкуса. Изтънчени вина, които могат да украсят всяка маса или да бъдат поднесени просто като добре охладен аперитив. Силен старт и добра заявка за качество!

Contact

0885 636092
sales@bononiaestate.com
www.bononiaestate.com

Features