А социация на месопреработвателите в България (АМБ) е единствената браншова организация, която обединява фирми от месния бранш и вече 29 години защитава техните законови интереси. Основните цели, които си поставя са свързани с издигане престижа на бранша пред обществото и подкрепа на членовете в областта на технологията, безопасността на храните, техниката, научните постижения и маркетинга, партньорство с държавната администрация при изготвяне на нормативни документи и др. АМБ работи в много направления в полза на своите членове:
АМБ е единственият издател на специализирана литература в областта на месната индустрия;издаваме специализиран ежемесечен „Бюлетин за месото“;организираме обучения, консултираме фирмите по въпроси в областта на безопасността на храните, маркетинг и др.;представляваме българската месопреработвателна индустрия в специализирани изложения в страната и чужбина с цел повишаване конкурентоспособността й и разширяване на пазарните позиции на българските месни продукти;развиваме контактите между бизнеса и училищата, като подпомагаме подготовката на младите кадри с практически модели и стажове.развиваме знанието на обществото за ценността на родната месопреработка. От традициите в рецептите и вкусовите достижения на българското производство до представянето на българските месопреработватели в различни професионални форуми, в медиите, в предложенията към държавните институции.
В продължение на 30 години Асоциацията организира най-голямото международно специализирано изложение за месо и месни продукти в България – МЕСОМАНИЯ като успешна професионална платформа.
Международно признание за Асоциация на месопреработвателите в България е членството и от 1998 г. в Европейската асоциация на месопреработвателите (CLITRAVI), а от 2004 г. и в Съюза на търговците на живи животни и месо в Европа (UECBV) и участието и в различни форуми, организирани от тях и Европейската Комисия.