Фирма ГОПАЛ ПРАСАД ЕООД се създаде с основната цел да направи достъпни за българския пазар традиционни за индийската култура хранителни продукти, които днес са придобили световна известност.
Основният продукт, който Гопал прасад произвежда, е пречистено/претопено краве масло ГХИ. Гхи е единственият млечен продукт, който може да се консумира от хора с доказана непоносимост към лактоза и казеин. В процеса на приготвянето му заедно с белтъците се отстранява и водното съдържимо на маслото, затова продуктът е устойчив на стайна температура в продължение на години.
Гхи е една от най-подходящите мазнини за готвене, тъй като наситените мазнини са най-устойчиви при термична обработка (гхи не задимява до 250°С). Готвеното в него не загорява, както би станало при употреба на обикновено краве масло, чийто протеин много бързо изгаря.
Гхи е подходящо за всички в семейството – за захранването на бебето, за подрастващите деца, за нуждаещите се от допълнителна енергия младежи, за красотата на жената и здравето на мъжа, както и за активни и движещи се без болка възрастни. Гхи подобрява храносмилането, укрепва мозъка и нервната система, подобрява паметта, смазва съединителната тъкан и повишава гъвкавостта на тялото, усилва кръвообращение и затопля крайниците.
Наред с класическото гхи, Гопал прасад произвежда уникални за нашия пазар овкусени пречистени масла. Засега сме се спрели на две комбинации от пресни подправки – Иладж гхи и Роджмери гхи. Ароматните гхита дават възможност за бързо приготовление на най-различни ястия, като се спестява ценно време от допълнително подготвяне на подправките за влагане, без да се компроментира крайния резултат.
ИЛАДЖ ГХИ представлява маслен извлек от пресни корени на куркума и джинджифил, подсилен със зърна черен пипер. Куркумата и джинджифила са известни със своите ползи за храносмилатената система и противовъзпалителните процеси. Иладж гхи е „илач“ – отличен заместител на златното гхи, което оригинално се приготвя с прясно краве мляко и се ползва в много очистващи и лечебни практики по Аюрведа.
РОДЖМЕРИ ГХИ е маслен извлек от пресни стръкове розмарин и мащерка. И двете билки са етерично маслени и са добре познати в медицината и кулинарията. Розмаринът е полезен за женското здраве и засилването на паметта. Мащерката подпомага дихателната система и потушава инфекциите на кухината уши-нос-гърло. Розмаринът и мащерката са популярни билки за месни и бобови ястия, но Роджмери гхи може да се използва и директно намазано на филия или добавено във варива при захранването на бебета.
Гопал прасад започна производство и на още два нови продукта. Това са традиционни индийски десерти. Единият се нарича ЛАДУ, а другият БЪРФИ. И двата сладкиша са на основата на нахутено брашно, но бърфи е с високо съдържание на млечен протеин, което го прави млечен десерт, докато ладуто може да се консумира и от хора с непоносимост към лактоза и казеин.
Най-новият ни продукт е СУРЯ ЧИПС, соленки с индийски подправки, в няколко разновидности. Насочили сме се към осигуряване на тестени изделия подходящи за консумация при безглутенова или безядкова диета. Суря чипс приготвяме с пълнозърнесто пшенично брашно или с безглутеново, със слънчогледови и тиквени семена или с изключване на цялата група на ядките.
Гопал прасад разполага с производствен цех, отговарящ на изискванията на БАБХ, за пречистено масло гхи и трайни сладкарски продукти, където всички процеси се извършват на ръка. Това ни позволява да произвеждаме гхи и традиционни индийски десерти и соленки с „домашно“ качество, внимание и специално отношение към всяко отделно изделие. Храната, която произвеждаме тук е „жива“, защото се приготвя от хора живеещи според принципите на индийското познание за здраве и благочестивост, които желаят да споделят неговата енергия за един по възвишен свят!