Две седмици ни делят от старта на престижното състезание, което ще излъчи призьори в 7 pizza-категории; Уил Гранд провежда мастърклас на 13 ноември за Detroit Pizza

12 световни топ-имена в световните пица-среди се събират в София на 12 и 13 ноември. Поводът е Международният пица шампионат, на който те ще бъдат жури. Престижната надпревара се провежда в рамките на Международните хранителни изложения в Интер Експо Център и ще е арена на неповторими пица–съревнования, в които ще бъдат излъчени най-добрите измежду най-добрите в 7 категории.
Кои ще са призьорите, ще решат: Уил Гранд, Росен Найденов, Джулия Апа, Лука Рало, Тициано Де Филипис, Валентин Иванов, Никола Демо, Зоран Паламаро, Грациано Бертузо, Даниел Златкович, Марио Фолиеро и Анджело Силвестрини. Е, хайде да разкрием повече за професионалистите, които ще определят най-добрите в категории Pizza Classica , Pizza Contemporanea, Pizza romana in pala, Pizza gluten-free, Pizza in due, Pizza Black box и Pizza Acrobatica.

Легендарният пицайоло Уил Гранд
Известният по цял свят Уил Гранд пристига от САЩ специално за състезанието, организирано от Bulgarian Association Pizzaioli за 8-и път. Освен, че ще журира състезанието, Уил Гранд ще проведе и специален Master Class „Detroit Pizza“. „На 13 ноември легендарният пицайоло Уил Гранд ще разкрие тайната на автентичната Детройт пица – с нейната хрупкава коричка, карамелизирано сирене и неповторим вкус“, споделят от Bulgarian Association Pizzaioli.
Росен Найденов, който „превзе“ света с „Пица десерт“ си
Затаяваме дъх… Защото сред членовете на журито е Росен Найденов – българинът, който на Pizza World Cup 2025 грабна златния приз в категория Pizza Dessert.
Зае и почетното 2-ро място за Pala Roamana. Освен това Росен е с дългогодишен опит в България и чужбина, притежава много награди, шампион е на България, почетен член на Bulgarian Association Pizzaioli и консултанат за Pizza Master в България и Европа.
Вдъхновителите от Италия
Общо 6 са представителите на Италия в журито на 8-ия Международен пица шампионат в Интер Експо Център, в рамките на Международните хранителни изложения. Сред тях е Лука Рало от Наполи. Инструкторът в Pizza Style School ни среща с таланта си и в своите пицарии.
От Апенините пристига Тициано Де Филипис. Той е технически директор на Италианското училище за пицари La Scuola italiana pizzaioli. „Истински майстор, който превръща изкуството на пицата в дисциплина“, споделят организаторите. От 2017 г. развива и подпомага Le 5 Stagioni в Италия и по света. От 2021 г. е сред водещите майстор-инструктори на училището.
В журито е и Никола Демо, технолог на италианските брашна Le 5 Stagioni! С дългогодишен опит в производството на брашно, той е съдия на международни състезания. Редом с него, състезаващите ще оценяват и Грациано Бертузо, Марио Фолиери и Анджело Силвестрини.
Неповторимият талант на Валентин Иванов, Джулия Апа, Зоран Паламаро и Даниел Златкович
Да, именно високо ценените с професионализма и таланта си Валентин Иванов, Зоран Паламаро и Даниел Златкович ще бъдат в журито на Международния пица шампионат.
Като съдия от Румъния ще се включи Джулия Апа.
Валентин Иванов e известен шеф-готвач. Освен това – високо ценен консултант в ресторантьорството и хотелиерството.
От Република Северна Македония у нас идва Зоран Паламаро. Дългогодишният топ-пицар има богат дългогодишен опит и инструктор в академията за пица която управлява.

Участниците ще оценява и Даниел Златкович. Той също има своя пица-академия и е високо ценен от бранша по света.
Повече за Международния пица шампионат и условията за участие ще откриете ТУК. За благотворителната инициатива „Деца помагат на деца“, която е част от шампионата, ще научите повече ТУК. А с Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и Wine&Spirits Show можете да се запознаете на www.food-exhibitions.bg.




















